Ce Exclude Ferm Social-Democrații
Sursa poza si informatii: olt-alert.ro
Partidul Social Democrat (PSD) și-a exprimat clar condițiile pe care le consideră esențiale pentru a colabora în viitoarea guvernare a României, cu scopul de a preveni un colaps economic. Aceste afirmații vin în contextul negocierilor politice curente și al discuțiilor intense despre strategii economice.
Deputatul Florin Manole, purtătorul de cuvânt al PSD, a subliniat că partidul se opune categoric ideii de a privatiza companiile de stat profitabile. Manole a explicat că aceste companii funcționează bine, iar privatizarea lor nu este doar inutilă, dar și riscantă, mai ales în sectoare sensibile precum energia, unde statul joacă un rol important din punct de vedere social.
De asemenea, PSD insistă ca viitorul prim-ministru să fie un politician, nu un tehnocrat, amintind de experiențele nefaste ale guvernelor tehnocrate din trecut. "Oamenii au votat partidele, nu tehnocrații", a declarat Manole, subliniind importanța unei responsabilități politice clare.
Dincolo de aceste poziții, incertitudinea domnește asupra numelui viitorului premier. Inițial, Ilie Bolojan, liderul PNL, se distanțase de această propunere, dar ulterior și-a reconsiderat poziția, exprimându-și disponibilitatea de a prelua conducerea guvernului. Președintele Nicușor Dan, convins de abilitățile lui Bolojan, intenționează să-l desemneze ca prim-ministru, cu obiectivul de a stabiliza economia. Totuși, numirea lui a fost complicată de discuții prelungite asupra măsurilor de reformă care trebuie adoptate.
În cazul în care Bolojan ar fi refuzat definitiv, șeful statului a luat în considerare numirea unui tehnocrat, menționând nume precum Delia Velculescu de la FMI și Ionuț Dumitru de la Raiffeisen Bank. Acești pași relevă complexitatea și urgența situației economice actuale, iar deciziile politice vor avea un impact major asupra parcursului României în următorii ani.