Cum vor fi redistribuite ministerele după numirea lui Ilie Bolojan ca premier și cine sunt posibilii miniștri?
Sursa poza si informatii: olt-alert.ro
Președintele Nicușor Dan a anunțat vineri desemnarea lui Ilie Bolojan în funcția de premier al României. Decizia vine în urma negocierilor intense dintre partidele PNL, PSD, USR și UDMR, care au ajuns la un consens privind distribuția ministerelor. Până la finalul săptămânii, fiecare partid urmează să își stabilească oficial pozițiile în ședințele interne.
Ministerele alocate PSD
Partidul Social Democrat (PSD) va controla mai multe ministere importante, printre care se numără Transporturile, Justiția, Sănătatea și Agricultura. Printre persoanele considerate pentru aceste portofolii se numără Ciprian Șerban la Transporturi și Carmen Orban sau Alexandru Rogobete la Sănătate. Marian Neacșu este propus pentru rolul de vicepremier.
Ministerele alocate PNL
Partidul Național Liberal (PNL) primește, de asemenea, patru ministere cheie: Finanțele, Internele, Educația și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Daniel David este favorit pentru a rămâne la Educație, în timp ce la Interne se discută despre Cătălin Predoiu sau Mircea Abrudean.
USR și UDMR își împart ministerele
Uniunea Salvați România (USR) va gestiona ministerele Apărării, Externelor, Economiei și Mediului. Dintre numele vehiculate se numără Diana Buzoianu și Allen Coliban pentru Mediu, iar Oana Țoiu pentru Economie. UDMR va administra Ministerul Dezvoltării și cel al Culturii, cu Cseke Attila la Dezvoltare.
Prioritățile noului premier
Într-o declarație de presă, Nicușor Dan a subliniat că Ilie Bolojan este liderul potrivit pentru a eficientiza administrația și a impulsiona economia. "Urgența pentru România este relansarea economică pe baze solide," a spus președintele. Ilie Bolojan a afirmat că se va concentra pe trei direcții: stabilizarea finanțelor, asigurarea unei guvernări eficiente și respectul continuu pentru cetățeni. Premierul desemnat și-a exprimat determinarea de a colabora strâns cu președintele și partidele politice pentru a depăși provocările actuale și a repune România pe calea dezvoltării.
Acesta este pe scurt planul pentru viitorul guvern, într-o perioadă crucială pentru refacerea și transformarea economică a țării. Vom urmări cu interes evoluțiile și deciziile finale care se vor adopta în zilele următoare.