Facturile casnicilor români vor atinge cote explozive, energie la preț dublu!

Facturile casnicilor români vor atinge cote explozive, energie la preț dublu! Sursa poza si informatii: olt-alert.ro

Pregătiți-vă pentru o vară fierbinte și la propriu, și la figurat, când vine vorba de facturile la energie! Începând cu 1 iulie 2025, tarifele vor suferi o schimbare radicală, afectând bugetele multor ieșeni.

Ce presupune liberalizarea

Liberalizarea tarifelor în piața de energie din România va determina ca facturile la energie ale consumatorilor casnici să se dubleze pentru mulți dintre ei. Până acum, doar 20% din costul total al unei facturi era reprezentat de energia în sine, restul fiind diverse taxe și tarife, dintre care cel mai important este tariful de distribuție, care este reglementat de stat.

Impactul asupra consumatorilor

În prezent, un consumator casnic din Iași, care folosește până la 100 kWh lunar, plătește un preț de aproximativ 0,68 lei pe kWh, incluzând toate taxele și tarifele. După liberalizare, componentele facturii se vor schimba semnificativ; energia pură va crește și va ocupa aproximativ 50% din totalul facturii. Asta înseamnă că dacă nu se acordă atenție consumului sau dacă nu se implementează măsuri de economisire, costurile lunare pentru ieșeni ar putea să se dubleze.

Context și detalii suplimentare

Facturile la energie sunt deja complexe, conținând pe lângă costul energiei, tarife de transport reglementate, taxe pentru distribuitorii de energie și contribuții pentru energie regenerabilă și cogenerare eficientă. Toate acestea sunt menite să sprijine dezvoltarea sistemului energetic național și să asigure o tranziție către surse regenerabile, dar și să acopere costuri administrative și investiții în infrastructură.

În aceste condiții, locuitorii din Iași ar trebui să fie precauți, să-și reevalueze consumul și să caute soluții pentru a-și optimiza bugetele. De asemenea, comunicarea eficientă și informarea corectă din partea autorităților sunt esențiale pentru a ajuta consumatorii să navigheze această tranziție economică.


Rareș Iancu

Rareș Iancu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Slatina. Originar din zona Centrului Vechi și absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, Rareș este un profesionist dedicat care cunoaște orașul în detaliu — de la ritmul administrației locale, până la poveștile ascunse ale comunității. Cu microfonul în mână și aparatul de fotografiat pe umăr, Rareș documentează zi de zi realitatea din Slatina cu onestitate, calm și implicare. Crede în jurnalismul apropiat de oameni și în puterea informației corecte.

Știri Generale

Știri Generale
Contract semnat pentru noua rețea de canalizare, un pas major spre infrastructură avansată și confort comunitar
Două victime decedate și un rănit grav în urma unui dramatic accident rutier
Dronă artizanală se prăbușește după ce intră neautorizat din Belarus. NATO în alertă!
Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile.
Incendiile de vegetație între Sărulești și Lehliu (km 50-60) au fost eliminate complet, circulația fiind reluată.
Incendiu masiv pe strada Doamna Stanca din Sectorul 1, București - foc extins pe 350 mp amenință clădirile învecinate!
Keir Starmer și Emmanuel Macron lansează un program pilot pentru migrație legală și sigură între Marea Britanie și Franța prin Canalul Mânecii.
legile statului creează bariere pentru producția națională, contribuind la criza prețurilor.
Pacienți în stare stabilă după consumul de carne de oaie din propria gospodărie.
Președintele contestă la CCR legea privind incriminarea distribuției online de materiale fasciste, legionare și xenofobe, invocând lipsa de definiții clare și riscuri pentru libertatea de exprimare.
Sprijin din inimă pentru consăteanul Alexandru Nițu cu achiziția unui scaun cu rotile