Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile.

Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile. Sursa poza si informatii: biziday.ro

Un raport recent al Oficiului Național de Audit (NAO) din Marea Britanie evidențiază probleme semnificative în operativitatea avioanelor F-35, din cauza deficiențelor în întreținere și a lipsei pieselor de schimb. În plus, costurile ridicate de întreținere depășesc bugetul disponibil al guvernului.

Probleme majore și costuri neașteptate

Flota actuală a Marii Britanii cuprinde 37 de avioane F-35, care anul trecut au fost operaționale pentru doar o treime din timpul prevăzut. Raportul NAO indică faptul că situația este agravată de coroziunea neanticipată în mediul maritim și de ritmul lent al activităților de întreținere.

Planuri de extindere și noi achiziții

Marea Britanie intenționează să cumpere un total de 138 de avioane F-35, însă până acum au fost achiziționate doar 48, toate din versiunea B, destinată operării de pe portavioane și cu rază de acțiune mai mică față de varianta A, utilizată de la sol. Dintre ele, 38 au ajuns deja în Marea Britanie, iar 10 urmează să fie livrate. Totuși, un aparat este în continuare reținut la un aeroport din India din cauza unor defecte tehnice. Recent, guvernul a decis să achiziționeze suplimentar 12 avioane F-35A, echipate pentru a lansa rachete nucleare tactice.

Provocări viitoare și perspective

Raportul NAO mai subliniază că există întârzieri în integrarea rachetelor pe aceste avioane, esențiale pentru lovirea țintelor de la distanță sigură. Până în momentul de față, avioanele sunt echipate doar cu bombe, necesitând zbor deasupra țintelor, ceea ce le face vulnerabile, în ciuda tehnologiei stealth. Se estimează că această integrare nu va fi completă decât până în 2030.

Situație economică și decizii strategice

Întârzierile sunt atribuite și criticilor aduse de SUA cu privire la costul ridicat al programului. Ministerul Apărării din Marea Britanie estimează că avioanele ar putea fi complet operaționale abia anul acesta, cu o întârziere de doi ani față de planificarea inițială. Costul programului, în cazul finalizării achizițiilor și menținerii avioanelor în serviciu până în 2069, ar putea ajunge la 82 de miliarde de euro, după ce până acum au fost cheltuite 13 miliarde.

Comparativ cu România

Pentru context, România a aprobat în 2023 achiziția a 32 de avioane F-35 pentru forțele sale armate, marcând cel mai mare contract militar al țării, estimat la 6,5 miliarde de dolari, incluzând și munițiile, suportul logistic și pregătirea piloților.


Rareș Iancu

Rareș Iancu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Slatina. Originar din zona Centrului Vechi și absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, Rareș este un profesionist dedicat care cunoaște orașul în detaliu — de la ritmul administrației locale, până la poveștile ascunse ale comunității. Cu microfonul în mână și aparatul de fotografiat pe umăr, Rareș documentează zi de zi realitatea din Slatina cu onestitate, calm și implicare. Crede în jurnalismul apropiat de oameni și în puterea informației corecte.

Știri Generale

Știri Generale
Contract semnat pentru noua rețea de canalizare, un pas major spre infrastructură avansată și confort comunitar
Două victime decedate și un rănit grav în urma unui dramatic accident rutier
Dronă artizanală se prăbușește după ce intră neautorizat din Belarus. NATO în alertă!
Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile.
Incendiile de vegetație între Sărulești și Lehliu (km 50-60) au fost eliminate complet, circulația fiind reluată.
Incendiu masiv pe strada Doamna Stanca din Sectorul 1, București - foc extins pe 350 mp amenință clădirile învecinate!
Keir Starmer și Emmanuel Macron lansează un program pilot pentru migrație legală și sigură între Marea Britanie și Franța prin Canalul Mânecii.
legile statului creează bariere pentru producția națională, contribuind la criza prețurilor.
Pacienți în stare stabilă după consumul de carne de oaie din propria gospodărie.
Președintele contestă la CCR legea privind incriminarea distribuției online de materiale fasciste, legionare și xenofobe, invocând lipsa de definiții clare și riscuri pentru libertatea de exprimare.
Sprijin din inimă pentru consăteanul Alexandru Nițu cu achiziția unui scaun cu rotile