Guvernul propune măsuri de austeritate, sindicaliștii și studenții pregătesc proteste!
Sursa poza si informatii: olt-alert.ro
Săptămână crucială pentru România: măsuri de austeritate și proteste anunțate
Această săptămână se anunță a fi una tensionată pentru România, Guvernul având de prezentat un plan de măsuri de austeritate ce ar putea aduce tăieri de cheltuieli și creșteri de taxe, o decizie ce i-a nemulțumit pe mulți, inclusiv pe sindicaliști și studenți, care amenință cu proteste.
Un pas spre austeritate
Premierul Ilie Bolojan, aflat sub presiunea reducerii deficitului bugetar, pregătește un set de măsuri fiscale care urmează să fie discutate în cadrul unei ședințe programate luni. Scopul principal al acestor măsuri este reducerea deficitului și accesarea de fonduri europene, o prioritate declarată a guvernului pentru următoarele două săptămâni.
Schimbări preconizate și impactul lor
Printre măsurile propuse se numără reducerea sporului pentru condiții vătămătoare de la un maxim de 1.500 lei la 300 lei brut, ceea ce a scos în stradă mulți angajați, care se tem de impactul acestor reduceri. Guvernul estimează că va economisi 1,3 miliarde de lei prin această măsură. Pe lângă aceasta, se ia în calcul reașezarea TVA-ului pe două praguri și majorarea accizelor la alcool și combustibili.
Cum ne va afecta majorarea TVA-ului?
Începând cu 1 iulie 2025, expirarea plafonărilor va duce la scumpiri în mai multe sectoare. TVA-ul pentru cazare și restaurante va crește, influențând astfel prețul sejururilor și meselor în oraș. Energia termică, lemnele de foc și materialele educaționale vor vedea de asemenea o creștere a TVA de la 5% la 9%, în timp ce sectorul HoReCa se va confrunta cu o majorare de la 9% la 19%.
Una dintre cele mai semnificative creșteri va fi în sectorul imobiliar, unde prețul final al locuințelor ar putea crește cu aproximativ 10.000 euro din cauza majorării TVA-ului.
Reacția societății și posibilele urmări
Nemulțumirea față de aceste măsuri a dus la anunțul de proteste din partea sindicaliștilor și studenților, care solicită menținerea bugetelor actuale pentru burse și condiții de muncă. Într-un climat social deja tensionat, aceste inițiative fiscale ar putea determina inclusiv alte sectoare să își exprime nemulțumirile.
Dacă măsurile vor fi aprobate de Parlament, ele ar putea intra în vigoare începând cu luna august, afectând astfel direct bugetele familiei românești.