Patronatele trag un semnal de alarmă pentru viitorul industriei ospitalității din România.
Sursa poza si informatii: olt-alert.ro
Reprezentanții industriei ospitalității din România trag un semnal de alarmă, avertizând că orice majorare a TVA-ului, chiar și cu un procent minim, ar putea duce la închiderea a numeroase afaceri mici și mijlocii. Organizațiile patronale resping categoric propunerea de a crește TVA-ul pentru sectorul HoReCa de la 9% la 15%.
Creșterea TVA amenință afacerile din HoReCa
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) avertizează că zvonurile privind creșterea taxei ar putea avea un impact dezastruos. Chiar și o ușoară creștere a TVA-ului ar putea determina mulți antreprenori să reducă investițiile, să taie costurile cu personalul sau, în cel mai dramatic scenariu, să majoreze prețurile pentru a rămâne pe piață.
O dublă provocare pentru industrie
Corina Martin, lideră în cadrul asociației Resto Constanța și secretar general al FPIOR, subliniază că, pe lângă efectele unei creșteri a TVA-ului, eliminarea tichetelor de vacanță creează o presiune suplimentară asupra sectorului. Ea consideră că turismul este un ambasador esențial al imaginii României, iar deciziile curente ar putea afecta negativ atât fluxul de turiști străini, cât și pe cel intern.
Posibilitatea dispariției unui sector important
Valentin Șoneriu, președintele FPIOR, afirmă că o treime din industria HoReCa ar putea dispărea dacă se adoptă creșterea TVA la nivelurile vehiculate. El subliniază importanța păstrării unui echilibru între taxe și realitatea economică, subliniind că această industrie nu ar trebui să devină una de „fast-food”, ci să continue dezvoltarea sa matură.
Astfel, este clar că orice decizie referitoare la modificarea TVA-ului trebuie luată cu multă responsabilitate, având în vedere implicațiile profunde pe care le-ar putea avea asupra unui sector vital pentru economie și imaginea țării.