Prăznuirea Sfinților Mucenici Manuil, Savel și Ismail – Istoria Fraților Martiri Persani

Prăznuirea Sfinților Mucenici Manuil, Savel și Ismail – Istoria Fraților Martiri Persani Sursa poza si informatii: olt-alert.ro

Astăzi, 17 iunie, credincioșii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail. Aceștia sunt cunoscuți pentru curajul lor de a-și mărturisi credința creștină în fața autorităților păgâne, chiar cu prețul vieții.

Persani născuți în credința creștină

Frații Manuil, Savel și Ismail, născuți într-o familie cu un tată păgân și o mamă creștină, au fost botezați și crescuți în credința creștină de către mama lor. Cu toții au ajuns ofițeri la curtea împăratului persan, și au fost, la un moment dat, trimiși la curtea împăratului Iulian Apostatul pentru a negocia un tratat de pace cu Imperiul Roman.

Mărturisire de credință și martiriu

În perioada șederii lor în Calcedon, pe când se desfășura un festival păgân, frații au refuzat să participe la jertfele aduse idolilor. Declarația lor fermă că sunt creștini și că nu vor să participe la astfel de practici a stârnit furia împăratului Iulian, care a ordonat întemnițarea lor.

Chiar și sub tortură, Manuil, Savel și Ismail au continuat să-și exprime recunoștința față de Dumnezeu, rostind cuvinte de mulțumire pentru suferințele lor: „Iisuse preadulce, scumpe ne sunt nouă aceste chinuri, pentru dragostea numelui Tău!”. Se spune că un înger ar fi intervenit, alinându-le durerile.

Execuția și intervenția divină

În final, Iulian Apostatul a dispus ca cei trei să fie decapitați și trupurile lor să fie arse. Cu toate acestea, un cutremur a zguduit pământul, iar solul s-a deschis, ferindu-le trupurile de distrugerea dorită de păgâni. După un timp, pământul a redat trupurile martirilor, care au fost înmormântate cu cinste de către creștinii din comunitate.

Alte sărbători din calendarul ortodox de azi

Pe lângă comemorarea fraților Manuil, Savel și Ismail, astăzi sunt amintiți și alți sfinți mucenici: Isavru și cei care l-au însoțit - Inochentie, Felix, Ermia și Peregrin, Sfântul Mucenic Filonid, episcopul Curiei, și Sfântul Cuvios Pior.

Sărbătoarea de mâine va aduce în centrul atenției pe Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul.

Încheiem cu gânduri de recunoștință pentru martirii care și-au dat viața pentru credință, amintind întreaga comunitate de curajul și devotamentul lor neclintit.


Rareș Iancu

Rareș Iancu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Slatina. Originar din zona Centrului Vechi și absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, Rareș este un profesionist dedicat care cunoaște orașul în detaliu — de la ritmul administrației locale, până la poveștile ascunse ale comunității. Cu microfonul în mână și aparatul de fotografiat pe umăr, Rareș documentează zi de zi realitatea din Slatina cu onestitate, calm și implicare. Crede în jurnalismul apropiat de oameni și în puterea informației corecte.

Știri Generale

Știri Generale
Capacitățile Tehnice ale Iranului de a Relua Îmbogățirea Uraniului și Impactul Loviturilor Aeriene ale SUA și Israelului
care zodie va experimenta o transformare semnificativă în carieră?
Coliziune la 3 dimineața între microbuz și autocar ucrainean, activat Planul Roșu de Intervenție, o victimă decedată, altele rănite.
Copac prăbușit între Sinaia și Bușteni provoacă întârzieri de 35 de ore pentru 15 trenuri; circulația reluată duminică seară.
Destinația de Vacanță cu Cele Mai Mici Prețuri pe Litoral - Bere la 5 Lei, Pește de la 8 Lei!
Doi pompieri omorâți în Idaho într-o ambuscadă deliberată pe Muntele Canfield; suspectul principal găsit mort de polițiști.
Guvernul propune măsuri de austeritate, sindicaliștii și studenții pregătesc proteste!
Nivelul de studii al celor mai mulți șomeri și profilul ocupabilității acestora
Protecție Gratuită împotriva Fraudelor Informatice cu Noua Funcție HomeBank!
Proteste masive cer alegeri anticipate și sfârșitul regimului Vucic în Serbia. 140.000 de oameni la manifestații tensionate
Șase medalii, trei de aur, două de argint și una de bronz!