Proteste masive cer alegeri anticipate și sfârșitul regimului Vucic în Serbia. 140.000 de oameni la manifestații tensionate
Sursa poza si informatii: biziday.ro
Protestele violente din Belgrad solicită schimbare politică profundă
Sâmbătă seara, Belgradul a devenit locul unor confruntări intense între protestatarii anti-guvernamentali și poliție. Manifestanții, majoritatea studenți, cer alegeri anticipate și sfârșitul erei președintelui Aleksandar Vucic, care domină scena politică de peste un deceniu.
Inițial, protestul s-a desfășurat pașnic, adunând aproximativ 140 de mii de oameni în centrul capitalei sârbe, în apropierea celor mai importante sedii guvernamentale. Atmosfera s-a tensionat însă după ora 22:00, când grupuri de manifestanți au încercat să ajungă la o contramanifestație pro-Vucic, aruncând cu sticle și pietre. În replică, forțele de ordine au utilizat gaze lacrimogene și grenade asurzitoare pentru a dispersa mulțimea.
Potrivit poliției, mai multe persoane au fost reținute, iar șase ofițeri au suferit răni. Situația tensionată reflectă nemulțumirile adânci ale unei mari părți din societatea sârbă, care de luni de zile participă la proteste declanșate după un tragic accident în Novi Sad, imputat de manifestanți corupției guvernamentale.
Deși președintele Vucic a respins ferm apelurile la alegeri anticipate, tensiunile continuă să crească. Liderul sârb, care a fost la cârma țării atât ca premier, cât și acum ca președinte, a sugerat că în spatele protestelor s-ar afla influențe externe, fără a detalia. El a subliniat importanța ca poliția să acționeze cu reținere, dar a afirmat categoric că violențele nu vor fi tolerate, avertizând că "golanii vor răspunde în fața justiției".
Contestat de criticii care-l acuză de tendințe autoritare și de reducerea libertăților democratice, Vucic își menține, totuși, poziția declarativă pro-europeană, în timp ce își consolidează legăturile cu Rusia și China. Observatorii internaționali urmăresc cu atenție situația, care ar putea avea implicații semnificative pentru regiunea Balcanilor și nu numai.
Surse: DW, BBC