Sfântul Iulian, ale cărui Moaște Fac Minuni, potrivit lui Ioan Gură de Aur
Sursa poza si informatii: olt-alert.ro
Pe 21 iunie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Iulian, cunoscut pentru rămășițele sale sfinte despre care Ioan Gură de Aur spunea că fac minuni. Născut într-o familie nobilă, Iulian a trăit în Tarsul Ciliciei în timpul împăratului Diocletian și a căzut victimă persecuțiilor religioase la doar 18 ani.
În căutarea de a-l determina să renunțe la credința sa, persecutorii l-au supus pe Iulian la un an întreg de torturi. Mai mult, mama sa a fost adusă pentru a-l convinge să se lepede de Hristos, dar ea i-a fost sprijin, îndemnându-l să își întâmpine moartea cu bucurie și speranță. Mucenicul a fost legat într-un sac plin cu șerpi veninoși și aruncat în mare.
În mod miraculos, trupul său a fost adus la mal de către valuri și credincioșii l-au îngropat cu cinste la Alexandria în anul 290. Ulterior, moaștele au fost mutate la Antiohia. Despre puterea acestor relicve, Sfântul Ioan Gură de Aur a predicat: „Din gura mucenicului ieșea glasul său sfânt, iar împreună cu glasul și o lumină care lumina mai puternic decât soarele…”
Această sărbătoare îi mai marchează și pe Sfinții Mucenici Afrodisie, Terentie – episcopul Iconiei, Iulian Egipteanul și Nichita Nisireanul.
Această celebrare ne amintește de puterea credinței și de curajul neîntrecut al martirilor care nu au renunțat niciodată la valorile lor spirituale.仪