Sfintele Moaște ale Sfântului Teodor Stratilat Deplasate din Eraclia în Evhaita

Sfintele Moaște ale Sfântului Teodor Stratilat Deplasate din Eraclia în Evhaita Sursa poza si informatii: olt-alert.ro

Calendar ortodox 8 iunie 2025: Sărbătoarea aducerii moaștelor Sfântului Teodor Stratilat

Pe data de 8 iunie, credincioșii ortodocși din Iași și din întreaga Românie își îndreaptă rugăciunile către Sfântul Teodor Stratilat, comemorând aducerea sfintelor sale moaște din cetatea Eracliei în Evhaita. Sărbătorile au o semnificație profundă, fiind un moment de reflecție și venerație pentru acest martir al credinței.

Un martir al credinței creștine

Sfântul Teodor Stratilat a trăit la granița dintre secolele al III-lea și al IV-lea, o perioadă în care persecuția creștinilor era la ordinea zilei. Refuzând să jertfească idolilor păgâni, el a fost supus la torturi inimaginabile. După cinci zile de încarcerare, a fost legat pe cruce, urmând soarta lui Hristos. Un miracol, însă, a avut loc: un înger al Domnului l-a eliberat și i-a redat sănătatea. Această minune a determinat mulți păgâni să se convertească la creștinism. În cele din urmă, Sfântului Teodor i s-a tăiat capul, acțiune ordonată de împăratul Liciniu.

Testamentul și minunea din Karast

Înainte de a deveni martir, Sfântul Teodor a lăsat învățăcelului său, Varus, testamentul său spiritual, cerând să fie îngropat în pământul strămoșilor, în Evhaita. De asemenea, o istorioară relatată de Sfântul Anastasie din Sinai descrie o minune legată de icoana sa din Karast, lângă Damasc. Acolo, o săgeată trasă către icoana Sfântului a declanșat curgerea de sânge din imagine, iar acei care comiseseră fapta au dispărut ulterior.

Pomenirea altor sfinți

Pe lângă Sfântul Teodor, Biserica pomenește și pe alți sfinți, inclusiv pe martirii Nicandru și Marcian, Mucenița Caliopia și Cuvioasa Melania. Fiecare dintre aceștia adaugă un nou strat la moștenirea spirituală bogată a credinței ortodoxe.

Sfântul Teodor Stratilat rămâne o figură simbolică, un exemplu de curaj și devotament pentru creștinii de pretutindeni, iar aducerea moaștelor sale reprezintă un moment de comuniune spirituală profundă.


Rareș Iancu

Rareș Iancu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Slatina. Originar din zona Centrului Vechi și absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, Rareș este un profesionist dedicat care cunoaște orașul în detaliu — de la ritmul administrației locale, până la poveștile ascunse ale comunității. Cu microfonul în mână și aparatul de fotografiat pe umăr, Rareș documentează zi de zi realitatea din Slatina cu onestitate, calm și implicare. Crede în jurnalismul apropiat de oameni și în puterea informației corecte.

Știri Generale

Știri Generale
Capacitățile Tehnice ale Iranului de a Relua Îmbogățirea Uraniului și Impactul Loviturilor Aeriene ale SUA și Israelului
care zodie va experimenta o transformare semnificativă în carieră?
Coliziune la 3 dimineața între microbuz și autocar ucrainean, activat Planul Roșu de Intervenție, o victimă decedată, altele rănite.
Copac prăbușit între Sinaia și Bușteni provoacă întârzieri de 35 de ore pentru 15 trenuri; circulația reluată duminică seară.
Destinația de Vacanță cu Cele Mai Mici Prețuri pe Litoral - Bere la 5 Lei, Pește de la 8 Lei!
Doi pompieri omorâți în Idaho într-o ambuscadă deliberată pe Muntele Canfield; suspectul principal găsit mort de polițiști.
Guvernul propune măsuri de austeritate, sindicaliștii și studenții pregătesc proteste!
Nivelul de studii al celor mai mulți șomeri și profilul ocupabilității acestora
Protecție Gratuită împotriva Fraudelor Informatice cu Noua Funcție HomeBank!
Proteste masive cer alegeri anticipate și sfârșitul regimului Vucic în Serbia. 140.000 de oameni la manifestații tensionate
Șase medalii, trei de aur, două de argint și una de bronz!