Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel – Sărbătoare și Istorie în Județul Tulcea

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel – Sărbătoare și Istorie în Județul Tulcea Sursa poza si informatii: olt-alert.ro

Pe 4 iunie, creștinii ortodocși își amintesc de Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel, un grup martirizat în vechiul Noviodunum (azi Isaccea), în perioada domniei împăratului Liciniu, între anii 319-324. Un eveniment comemorativ important, acești sfinți fac parte din cei 36 de martiri cunoscuți ca fiind martirizați pe teritoriul actual al României.

Există și alte teorii conform cărora acești mucenici ar fi suferit pentru credința lor în timpul domniei împăratului Iulian Apostatul sau în jurul anilor 370-372, sub stăpânirea regelui got Atanaric. Trupurile lor au fost descoperite într-o criptă din Niculițel, care a fost ulterior acoperită de o biserică de piatră. Cu timpul, din cauza războaielor, biserica s-a ruinat, ascunzând sub moloz criptă cu moaștele mucenicilor.

În vara anului 1971, o alunecare de teren provocată de ploi abundente a dezvăluit criptă, găsindu-se un sicriu cu osemintele celor patru sfinți. În interiorul criptei au fost identificate două inscripții în limba greacă. Una dintre ele tradusă înseamnă "Martirii lui Hristos", iar cealaltă menționează numele Zoticos, Atalos, Camasis și Filipos.

Pe 17 ianuarie 1973, datorita binecuvântării arhiepiscopului Antim Nica, moaștele au fost mutate la Mănăstirea Cocoș din județul Tulcea, unde rămân și astăzi ca un loc de pelerinaj și devoțiune.

Un tropar dedicat sfinților amintește puterea lor de a birui chinurile și de a zdrobi dorințele rele, o rugăciune pentru salvarea sufletelor celor ce cred.

În aceeași zi, Biserica Ortodoxă îi comemorează și pe Sfântul Mitrofan, primul patriarh al Constantinopolului, Sfânta Cuvioasă Sofia, Sfântul Mucenic Ioan, egumenul Mănăstirii Monagria, Cuviosul Alonie, și pe sfintele surori Maria și Marta.

Pentru cei din Iași și nu numai, sărbătoarea acestor sfinți constituie un moment de reflecție religioasă și de legătură spirituală cu trecutul creștin al țării noastre.


Rareș Iancu

Rareș Iancu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Slatina. Originar din zona Centrului Vechi și absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, Rareș este un profesionist dedicat care cunoaște orașul în detaliu — de la ritmul administrației locale, până la poveștile ascunse ale comunității. Cu microfonul în mână și aparatul de fotografiat pe umăr, Rareș documentează zi de zi realitatea din Slatina cu onestitate, calm și implicare. Crede în jurnalismul apropiat de oameni și în puterea informației corecte.

Știri Generale

Știri Generale
Capacitățile Tehnice ale Iranului de a Relua Îmbogățirea Uraniului și Impactul Loviturilor Aeriene ale SUA și Israelului
care zodie va experimenta o transformare semnificativă în carieră?
Coliziune la 3 dimineața între microbuz și autocar ucrainean, activat Planul Roșu de Intervenție, o victimă decedată, altele rănite.
Copac prăbușit între Sinaia și Bușteni provoacă întârzieri de 35 de ore pentru 15 trenuri; circulația reluată duminică seară.
Destinația de Vacanță cu Cele Mai Mici Prețuri pe Litoral - Bere la 5 Lei, Pește de la 8 Lei!
Doi pompieri omorâți în Idaho într-o ambuscadă deliberată pe Muntele Canfield; suspectul principal găsit mort de polițiști.
Guvernul propune măsuri de austeritate, sindicaliștii și studenții pregătesc proteste!
Nivelul de studii al celor mai mulți șomeri și profilul ocupabilității acestora
Protecție Gratuită împotriva Fraudelor Informatice cu Noua Funcție HomeBank!
Proteste masive cer alegeri anticipate și sfârșitul regimului Vucic în Serbia. 140.000 de oameni la manifestații tensionate
Șase medalii, trei de aur, două de argint și una de bronz!