Bugetul de carbon pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 grade, pe cale să se epuizeze în doar doi ani.

Bugetul de carbon pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 grade, pe cale să se epuizeze în doar doi ani. Sursa poza si informatii: biziday.ro

Un grup de 60 de climatologi de renume trage un semnal de alarmă: resursele "bugetului de carbon" ar putea fi epuizate în doar doi ani, punând în pericol ţinta de a limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.

Detalii Cruciale

În politica schimbărilor climatice, "bugetul de carbon" reprezintă cantitatea de dioxid de carbon pe care o putem emite fără a depăși obiectivele climatice esențiale. Problema este că, pentru moment, planeta noastră se îndreaptă spre o creştere medie a temperaturii globale de 2,7 grade Celsius, asociată cu efecte catastrofale.

Conform celor mai recente evaluări, pentru a avea o șansă de 66% de a menține încălzirea sub 1,5 grade, emisiile de CO2 trebuie reduse la 80 de miliarde de tone, cu 80% mai puțin față de nivelul din 2020. Totuși, pentru a menține un echilibru, ar trebui să ajungem la emisiuni zero, un concept care pentru moment pare aproape imposibil, dat fiind că poluarea continuă să crească.

Efectele Îngrijorătoare ale Încălzirii Globale

Anul 2024 a marcat recorduri de temperatură, fiind cel mai cald an înregistrat vreodată. Iar perspectivele nu sunt deloc bune: depășirea pragului de 1,5 grade Celsius va aduce un val de evenimente meteo extreme, de la furtuni la valuri de căldură și inundații.

Chiar și cu măsuri pozitive, precum integrarea energiei solare și eoliene, nevoia globală de energie crește constant. Asta obligă la continuarea utilizării combustibililor fosili, potrivit experților.

Context Global și Regional

De-a lungul ultimului deceniu, "dezechilibrul energetic al Pământului" a crescut cu 25%. Nivelurile mărilor s-au dublat comparativ cu perioada 1971-2018, atingând o creștere de 4 mm pe an. Orașele de coastă, inclusiv multe centre importante, se confruntă astfel cu riscul unor inundații imposibil de gestionat.

Aceste descoperiri subliniază urgența cu care trebuie să acționăm pentru a proteja viitorul planetei noastre și al locuitorilor săi. Adoptarea unor măsuri eficiente și rapide este mai necesară ca oricând pentru a reduce impactul catastrofal al schimbărilor climatice.


Rareș Iancu

Rareș Iancu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Slatina. Originar din zona Centrului Vechi și absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, Rareș este un profesionist dedicat care cunoaște orașul în detaliu — de la ritmul administrației locale, până la poveștile ascunse ale comunității. Cu microfonul în mână și aparatul de fotografiat pe umăr, Rareș documentează zi de zi realitatea din Slatina cu onestitate, calm și implicare. Crede în jurnalismul apropiat de oameni și în puterea informației corecte.

Știri Generale

Știri Generale
Capacitățile Tehnice ale Iranului de a Relua Îmbogățirea Uraniului și Impactul Loviturilor Aeriene ale SUA și Israelului
care zodie va experimenta o transformare semnificativă în carieră?
Coliziune la 3 dimineața între microbuz și autocar ucrainean, activat Planul Roșu de Intervenție, o victimă decedată, altele rănite.
Copac prăbușit între Sinaia și Bușteni provoacă întârzieri de 35 de ore pentru 15 trenuri; circulația reluată duminică seară.
Destinația de Vacanță cu Cele Mai Mici Prețuri pe Litoral - Bere la 5 Lei, Pește de la 8 Lei!
Doi pompieri omorâți în Idaho într-o ambuscadă deliberată pe Muntele Canfield; suspectul principal găsit mort de polițiști.
Guvernul propune măsuri de austeritate, sindicaliștii și studenții pregătesc proteste!
Nivelul de studii al celor mai mulți șomeri și profilul ocupabilității acestora
Protecție Gratuită împotriva Fraudelor Informatice cu Noua Funcție HomeBank!
Proteste masive cer alegeri anticipate și sfârșitul regimului Vucic în Serbia. 140.000 de oameni la manifestații tensionate
Șase medalii, trei de aur, două de argint și una de bronz!