Evaluările inițiale sugerează că stocurile de uraniu îmbogățit ale Iranului rămân, în mare parte, intacte după atacurile SUA

Evaluările inițiale sugerează că stocurile de uraniu îmbogățit ale Iranului rămân, în mare parte, intacte după atacurile SUA Sursa poza si informatii: biziday.ro

Informațiile venite prin intermediul serviciilor secrete sugerează că atacurile recente ale SUA asupra siturilor nucleare din Iran nu au reușit să afecteze serios stocurile de uraniu îmbogățit ale țării. Potrivit unor oficiali europeni citați de Financial Times, uraniul aprope de nivelul necesar pentru fabricarea armelor nucleare nu se afla la situl Fordow în momentul atacului.

Informațiile preliminare arată că cele 408 kilograme de uraniu îmbogățit fuseseră deja distribuite în mai multe locații înainte de bombardamentele americane. Deși președintele Donald Trump a susținut că bombardamentele au "distrus" programul, datele actuale invită la prudență și analiză detaliată. Europenii, în special, așteaptă evaluări mai amănunțite despre impactul real al atacurilor asupra centrului Fordow, adăpostit într-un munte.

În urma atacului, președinția americană a respins un raport preliminar al Pentagonului care sugera că programul nuclear iranian e doar întârziat cu câteva luni. Această opinie este contestată de unele voci, unii specialiști atrăgând atenția că, dacă Iranul a ascuns uraniul și a montat centrifuge avansate în locații neștiute, capacitatea sa de a produce ar putea rămâne intactă.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a confirmat că, deși au fost produse daune considerabile, afirmațiile despre distrugerea integrală a programului sunt exagerate. Într-o notă mai diplomatică, Trump a declarat la Haga că intenționează să discute cu Iranul despre limitarea ambițiilor nucleare în perioada următoare.

Această serie de evenimente pune sub semnul întrebării tacticile și declarațiile recente ale SUA și ale aliaților săi, contexte de maxim interes pentru cititorii din Iași și nu numai, care sunt interesați de stabilitatea internațională și impactul deciziilor geopolitice.


Rareș Iancu

Rareș Iancu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Slatina. Originar din zona Centrului Vechi și absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, Rareș este un profesionist dedicat care cunoaște orașul în detaliu — de la ritmul administrației locale, până la poveștile ascunse ale comunității. Cu microfonul în mână și aparatul de fotografiat pe umăr, Rareș documentează zi de zi realitatea din Slatina cu onestitate, calm și implicare. Crede în jurnalismul apropiat de oameni și în puterea informației corecte.

Știri Generale

Știri Generale
Contract semnat pentru noua rețea de canalizare, un pas major spre infrastructură avansată și confort comunitar
Două victime decedate și un rănit grav în urma unui dramatic accident rutier
Dronă artizanală se prăbușește după ce intră neautorizat din Belarus. NATO în alertă!
Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile.
Incendiile de vegetație între Sărulești și Lehliu (km 50-60) au fost eliminate complet, circulația fiind reluată.
Incendiu masiv pe strada Doamna Stanca din Sectorul 1, București - foc extins pe 350 mp amenință clădirile învecinate!
Keir Starmer și Emmanuel Macron lansează un program pilot pentru migrație legală și sigură între Marea Britanie și Franța prin Canalul Mânecii.
legile statului creează bariere pentru producția națională, contribuind la criza prețurilor.
Pacienți în stare stabilă după consumul de carne de oaie din propria gospodărie.
Președintele contestă la CCR legea privind incriminarea distribuției online de materiale fasciste, legionare și xenofobe, invocând lipsa de definiții clare și riscuri pentru libertatea de exprimare.
Sprijin din inimă pentru consăteanul Alexandru Nițu cu achiziția unui scaun cu rotile