Pași importanți pentru extinderea programului de înarmare în Indo-Pacific.

Pași importanți pentru extinderea programului de înarmare în Indo-Pacific. Sursa poza si informatii: biziday.ro

Uniunea Europeană se pregătește să extindă alianțele strategice, având în vedere un acord de apărare și securitate cu Canada și deschiderea unor discuții similare cu Australia. Aceste inițiative vizează consolidarea programului UE de înarmare, estimat la peste 150 de miliarde de euro.

Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, și-a exprimat entuziasmul după reuniunea G7, menționând că Australia este pregătită să participe la această colaborare, subliniind beneficiile economice și de securitate. El a declarat că „oportunitățile de achiziții comune în domeniul apărării vor avantaja atât industriile, cât și securitatea celor două regiuni”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a accentuat importanța uniunii între parteneri de încredere într-o perioadă marcată de tensiuni globale crescânde. Ea a subliniat că relația dintre Europa și Australia evoluează într-un nou capitol, mai solid.

De asemenea, discuțiile au pus în evidență interesele reciproce în regiunea Indo-Pacific, o zonă în care activitatea militară a Chinei devine din ce în ce mai proeminentă. Acest context atrage și atenția SUA, mai ales după revenirea la conducere a fostului președinte Donald Trump.

Un posibil acord de securitate UE-Canada, similar celui recent încheiat cu Regatul Unit, este așteptat să fie discutat în cadrul unui summit viitor între oficialii celor două părți.

Planul "Readiness 2030", parte din strategia SAFE, subliniază că 65% din sistemele de armament achiziționate trebuie să fie de producție europeană sau dintr-un stat terț partener. Aceasta ar asigura o consecvență în alimentarea sectorului apărării din UE.

Această reconfigurare a relațiilor internaționale ar putea aduce beneficii semnificative nu doar în termeni de apărare, dar și economic, pentru țările implicate, transformându-le în actori cheie în arhitectura globală de securitate.


Rareș Iancu

Rareș Iancu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Slatina. Originar din zona Centrului Vechi și absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, Rareș este un profesionist dedicat care cunoaște orașul în detaliu — de la ritmul administrației locale, până la poveștile ascunse ale comunității. Cu microfonul în mână și aparatul de fotografiat pe umăr, Rareș documentează zi de zi realitatea din Slatina cu onestitate, calm și implicare. Crede în jurnalismul apropiat de oameni și în puterea informației corecte.

Știri Generale

Știri Generale
Capacitățile Tehnice ale Iranului de a Relua Îmbogățirea Uraniului și Impactul Loviturilor Aeriene ale SUA și Israelului
care zodie va experimenta o transformare semnificativă în carieră?
Coliziune la 3 dimineața între microbuz și autocar ucrainean, activat Planul Roșu de Intervenție, o victimă decedată, altele rănite.
Copac prăbușit între Sinaia și Bușteni provoacă întârzieri de 35 de ore pentru 15 trenuri; circulația reluată duminică seară.
Destinația de Vacanță cu Cele Mai Mici Prețuri pe Litoral - Bere la 5 Lei, Pește de la 8 Lei!
Doi pompieri omorâți în Idaho într-o ambuscadă deliberată pe Muntele Canfield; suspectul principal găsit mort de polițiști.
Guvernul propune măsuri de austeritate, sindicaliștii și studenții pregătesc proteste!
Nivelul de studii al celor mai mulți șomeri și profilul ocupabilității acestora
Protecție Gratuită împotriva Fraudelor Informatice cu Noua Funcție HomeBank!
Proteste masive cer alegeri anticipate și sfârșitul regimului Vucic în Serbia. 140.000 de oameni la manifestații tensionate
Șase medalii, trei de aur, două de argint și una de bronz!