Țările UE trebuie să construiască milioane de drone pentru a face față unei posibile amenințări rusești, avertizează Comisarul european pentru Apărare.

Țările UE trebuie să construiască milioane de drone pentru a face față unei posibile amenințări rusești, avertizează Comisarul european pentru Apărare. Sursa poza si informatii: biziday.ro

Comisarul european pentru Apărare, Andrius Kubilius, a avertizat că statele Uniunii Europene trebuie să înceapă pregătirile urgente pentru eventualitatea unui conflict cu Rusia. Potrivit acestuia, milioane de drone sunt necesare pentru a avea o armată capabilă să răspundă eficient unor posibile atacuri.

Într-un interviu acordat Sky News, Kubilius a subliniat că, în contextul în care Rusia ar dispune de aproximativ cinci milioane de drone, UE trebuie să se asigure că dispune de o capacitate superioară pentru a asigura o defensivă solidă. Avertismentul său vine pe fondul unor informări secrete care indică faptul că Rusia ar putea ataca o țară membră NATO în următorii cinci ani.

Nevoia de modernizare și specializare

Deși Ucraina și Rusia sunt, conform Sky News, cele mai bine pregătite armate din Europa datorită implicării lor directe în conflict armat de-a lungul ultimilor trei ani, restul statelor europene au de făcut eforturi semnificative pentru a-și consolida poziția în acest domeniu. Companii din Germania, spre exemplu, au început deja să acorde o atenție sporită producției de drone.

Cu toate acestea, Kubilius este de părere că, având în vedere ritmul rapid al avansului tehnologic în domeniul dronelor, statele europene ar trebui să se concentreze mai degrabă pe formarea de echipe de piloți, ingineri și fabricanți care să poată răspunde rapid la cerințele pieței în caz de conflict, decât să acumuleze drone care riscă să devină rapid depășite.

Importanța strategică a dronelor

În contextul războiului din Ucraina, dronele au demonstrat o eficacitate deosebită, Kubilius remarcând că în zone critice precum „Valea Morții” nimic nu mișcă fără a fi monitorizat de drone. Acestea sunt responsabile pentru 80% din pierderile suferite de armata rusă pe frontul ucrainean, punând în evidență rolul crucial pe care îl joacă în strategiile militare moderne.

Pentru 2023, Ucraina planifică producția a peste patru milioane de drone. Comparând acest efort cu nevoile Lituaniei, Kubilius a evaluat că țara sa ar avea nevoie de circa trei milioane de drone pentru a apăra granițele de 900 km pe care le împarte cu Rusia și Belarus, în eventualitatea unui conflict.

Aceste inițiative punctează importanța unor strategii robuste și a unei planificări amănunțite pentru a asigura o poziționare defensivă eficientă la nivel european.


Rareș Iancu

Rareș Iancu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Slatina. Originar din zona Centrului Vechi și absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, Rareș este un profesionist dedicat care cunoaște orașul în detaliu — de la ritmul administrației locale, până la poveștile ascunse ale comunității. Cu microfonul în mână și aparatul de fotografiat pe umăr, Rareș documentează zi de zi realitatea din Slatina cu onestitate, calm și implicare. Crede în jurnalismul apropiat de oameni și în puterea informației corecte.

Știri Generale

Știri Generale
Contract semnat pentru noua rețea de canalizare, un pas major spre infrastructură avansată și confort comunitar
Două victime decedate și un rănit grav în urma unui dramatic accident rutier
Dronă artizanală se prăbușește după ce intră neautorizat din Belarus. NATO în alertă!
Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile.
Incendiile de vegetație între Sărulești și Lehliu (km 50-60) au fost eliminate complet, circulația fiind reluată.
Incendiu masiv pe strada Doamna Stanca din Sectorul 1, București - foc extins pe 350 mp amenință clădirile învecinate!
Keir Starmer și Emmanuel Macron lansează un program pilot pentru migrație legală și sigură între Marea Britanie și Franța prin Canalul Mânecii.
legile statului creează bariere pentru producția națională, contribuind la criza prețurilor.
Pacienți în stare stabilă după consumul de carne de oaie din propria gospodărie.
Președintele contestă la CCR legea privind incriminarea distribuției online de materiale fasciste, legionare și xenofobe, invocând lipsa de definiții clare și riscuri pentru libertatea de exprimare.
Sprijin din inimă pentru consăteanul Alexandru Nițu cu achiziția unui scaun cu rotile