Vladimir Putin anunță reducerea cheltuielilor militare în Rusia, în ciuda provocărilor economice și a intensificării tensiunilor cu NATO.

Vladimir Putin anunță reducerea cheltuielilor militare în Rusia, în ciuda provocărilor economice și a intensificării tensiunilor cu NATO. Sursa poza si informatii: biziday.ro

Vladimir Putin a declarat recent, într-o vizită oficială la Minsk, că Rusia intenționează să reducă bugetul alocat cheltuielilor de apărare în următorii trei ani. Acest plan vine într-un context complicat, în care economiile sunt inițiate din motive economice și nu neapărat strategice.

Intenția liderului de la Kremlin este o surpriză, mai ales că anunțul a survenit la doar două zile după summitul NATO, unde țările membre au decis să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB până în anul 2035. Scopul acestei majorări este de a răspunde amenințării pe care o reprezintă Rusia, ceea ce face discursul lui Putin să pară, pentru unii, o provocare politică.

Totuși, observatorii internaționali, inclusiv Reuters, rămân sceptici cu privire la declarațiile lui Putin; Rusia a crescut constant bugetul pentru sectorul militar în ultimii ani. Doar în 2023, Rusia a cheltuit 6,3% din PIB pentru apărare. Creșterea continuă a inflației și a deficitului bugetar, recunoscute chiar de președintele rus, sunt dovezi ale dificultăților economice cu care se confruntă țara.

Economia rusă suferă de pe urma unei scăderi a creșterii economice și a veniturilor din energie—un motor crucial al bugetului național. Ministrul Economiei a atras atenția că Rusia se află pe marginea recesiunii, iar guvernatorul băncii centrale a avertizat asupra epuizării resurselor care susțineau până acum economia.

În contextul unor posibile negocieri de pace, președintele Putin a subliniat că discuții bilaterale cu Ucraina există și că apreciază eforturile de mediere ale fostului președinte american Donald Trump.

Aceste declarații revitalizează dezbaterea despre adevăratele intenții ale Rusiei într-un peisaj geopolitic volatil și în continuă schimbare.


Rareș Iancu

Rareș Iancu are 31 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Slatina. Originar din zona Centrului Vechi și absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, Rareș este un profesionist dedicat care cunoaște orașul în detaliu — de la ritmul administrației locale, până la poveștile ascunse ale comunității. Cu microfonul în mână și aparatul de fotografiat pe umăr, Rareș documentează zi de zi realitatea din Slatina cu onestitate, calm și implicare. Crede în jurnalismul apropiat de oameni și în puterea informației corecte.

Știri Generale

Știri Generale
Contract semnat pentru noua rețea de canalizare, un pas major spre infrastructură avansată și confort comunitar
Două victime decedate și un rănit grav în urma unui dramatic accident rutier
Dronă artizanală se prăbușește după ce intră neautorizat din Belarus. NATO în alertă!
Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile.
Incendiile de vegetație între Sărulești și Lehliu (km 50-60) au fost eliminate complet, circulația fiind reluată.
Incendiu masiv pe strada Doamna Stanca din Sectorul 1, București - foc extins pe 350 mp amenință clădirile învecinate!
Keir Starmer și Emmanuel Macron lansează un program pilot pentru migrație legală și sigură între Marea Britanie și Franța prin Canalul Mânecii.
legile statului creează bariere pentru producția națională, contribuind la criza prețurilor.
Pacienți în stare stabilă după consumul de carne de oaie din propria gospodărie.
Președintele contestă la CCR legea privind incriminarea distribuției online de materiale fasciste, legionare și xenofobe, invocând lipsa de definiții clare și riscuri pentru libertatea de exprimare.
Sprijin din inimă pentru consăteanul Alexandru Nițu cu achiziția unui scaun cu rotile